Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Adevărul
Anul şi data apariţiei: 18/06/2010
Tematica: Tinerii romi - educaţia
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mădălina Grosu
Titlul articolului: Analiză: 20 de elevi romi primesc burse sociale și de merit
Numărul fotografiilor: 1
Acces online: https://www.adevarul.ro/locale/braila/Analiza-_20_de_elevi_romi_primesc_burse_sociale_si_de_merit_0_282571886.html


Bursele sunt finanţate din Fondul Social European prin „Educaţia copiilor romi - calea spre un loc de muncă stabil". Valoarea burselor este de câte 185 de lei. Obiectivul general al proiectului este creşterea nivelului de educaţie al copiilor romi şi dezvoltarea capitalului uman.

Elevii romi îşi permit acum să-şi cumpere caiete, culegeri, cărţi, pantofi noi sau uniforme.

Anul acesta, 20 de elevi romi din Brăila şi localităţile Şuţeşti, Viziru, Lanurile, Valea Cânepii, Deduleşti şi Gradiştea, beneficiari ai proiectului „Educaţia copiilor romi - calea spre un loc de muncă stabil", primesc burse sociale şi de merit. Valoarea burselor este de 185 lei.

Burse sociale au fost acordate elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a şi a IX-a, iar pentru merit, elevilor din clasele a X-a, a XI-a şi a XII-a.

„Acordarea acestor burse a fost un lucru extraordinar pentru că i-a stimulat pe elevi să înveţe şi i-a încurajat şi pe alţii. Domnul preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Romi, Ilie Dincă va încerca să mărească numărul bursierilor în anul următor", ne-a declarat Gina Anton, coordonator regional al proiectului.

„O mămică a început să plângă"

Ionela Safta, elevă în clasa a VII-a a primit bursă socială. Fetiţa locuieşte cu bunicii ei într-o singură cămăruţă, iar în urmă cu ceva timp nu avea bani să-şi plătească nici măcar curentul: „Am fost foarte fericită când mi s-a spus că dosarul pentru bursă a fost aprobat".

Printr-o dramă asemănătoare trece şi Vali Pană. Casa în care locuieşte cu părinţii a fost inundată şi mai apoi a luat foc.

„Copiii au fost foarte bucuroşi. Pe ei nu i-a vizitat niciodată nimeni din partea vreunei organizaţii. Chiar o mămică a început să plângă când ne-a văzut. Copiii m-au sunat şi mi-au spus că şi-au luat cărţi sau îmbrăcăminte", ne-a povestit profesorul Nicoleta Bajno, care a ţinut legătura cu familiile elevilor, directorii, diriginţii şi profesorii acestora în vederea stimulării şi continuării studiilor.

Criterii dure de selecţie

Pentru a beneficia de bursă, elevii au avut de îndeplinit câteva condiţii esenţiale: pentru burse sociale: media generală - minim 7.00, purtare - 10 şi venit minim pe familie 95 lei.

Pentru bursele de merit, media generală trebuia să fie minim 9.00, iar la purtare, nota 10.

Proiectul va continua şi în anul şcolar următor.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.